2021-11-10

Tenk miljøvennlig når velger båndtype til transportbaner

_77A5191

Når du designer transportbanen din, er det lett å glemme å tenke på selve båndet. Vi har snakket med Sam, som er applikasjonsingeniør i Rollco og daglig jobber med å konstruere og designe transportbaner, om hvilke miljøvennlige alternativer som finnes.

Velg riktig fra begynnelsen

Mange kunder tenker ikke på å velge båndtype når de legger inn bestillingen. Vi må ofte vende tilbake og spørre kundene våre hva de foretrekker. Svaret er ofte "det billigste alternativet", sier Sam. Da faller valget ofte på et vanlig PVC-bånd. Det er billig, men kanskje ikke alltid den billigste i det lange løp?
PVC-bånd har høy mellomfriksjon, noe som fører til mye slitasje, og derfor hender det at båndene må byttes ut innenfor relativt kort tid. Hvis du velger et dyrere bånd som er mer slitesterkt, kan levetiden være fem ganger så lang.


Bortsett fra at det selvfølgelig gir mindre miljøpåvirkning, kan det dyrere alternativet til og med gjøre at den sluttkostnaden blir lavere, fortsetter Sam.

Hva trenger du egentlig?

Gjør en skikkelig behovsanalyse av transportbanen din fra begynnelsen, slik at du finner ut hvilket bånd som egner seg best for din applikasjon. Spør leverandøren din til råds hvis du er i tvil. De er spesialister på det de selger og har ofte gode tips i ermet.
Sam anbefaler å bestille prøver på forskjellige bånd hvis du er usikker på hva du skal velge. Prøver kan skaffes relativt raskt, også selv om det er et spesialbånd.

Bestill vårt prøvesett

TPO-bånd uten ftalater eller halogener

Bånd som er overflatebehandlet med TPO (termoplastisk polyolefin) er PVC-frie. De inneholder ikke såkalte ftalater eller halogener. Dette kan spesielt være aktuelt hvis båndet vil være mye i kontakt med mennesker. Blant annet i næringsmiddelindustrien er dette en faktor som er viktig å ta hensyn til, sier Sam.
Ftalater er et tilsetningsstoff som bare er løst bundet til plast / gummi og derfor kan lekke fra materialet til omgivelsene i løpet av båndets levetid. Halogener er vanskelige å bryte ned i naturen og er brannfarlige.

Endedrift i stedet for midtdrift

– Når vi snakker om bærekraft og transportører er jeg nødt å nevne å velge endedrift i stedet for midtdrift, sier Sam. Det har ingenting å gjøre med selve båndet, men går det omtrent halvparten så mye materiale på å produsere transportbaner med endedrift. Dette betyr lavere vekt og færre komponenter. Da blir den lettere å frakte og kostandene blir lavere. Det er en enkel ting å gjøre, hvis det passer til applikasjonen din, og det har en stor effekt på den samlede miljøpåvirkningen.

Les om transportbaner

Fortell en venn eller kollega: