2021-02-25

Slik optimaliserer du pris og ytelse på lineærsystemer

Savings

At billig og best sjelden henger sammen er ikke så rart. Men spørsmålet er jo hva som er en god pris i forhold til ytelsen. Hvordan bør du tenke hvis du vil skape et lineært system som er optimalt i henhold til alle parametere?

Lineært system med rette komponenter til beste pris og ytelse

Første skritt mot å optimalisere pris og ytelse er ikke å overdimensjonere det lineærsystemet. Mange gjør den feilen å bruke komponenter som har større kapasitet enn det som trengs, noe som gjør komponentene dyrere enn nødvendig.

Det er ofte fullt mulig å velge komponenter som har lavere kapasitet uten å gå på akkord med løsningens ytelse og pålitelighet. Du bør derfor ta utgangspunkt i de forutsetninger som er nødvendige hva angår for eksempel hastighet, frekvens, akselerasjon og belastning. Velg deretter en komponent som kan oppfylle akkurat disse forutsetningene. Du trenger ikke en skinne som tåler flere tonn hvis lasten aldri er mer enn 100 kilo.

Last ned sjekklisten

Du bør dimensjonere ut fra forutsetninger, ikke det visuelle

Noen ganger kan det rent visuelt være et ønske om at de forskjellige komponentene passer sammen på en særlig måte. En stor maskin har for eksempel ofte store stålbjelker i konstruksjonen. Derfor kan det føles merkelig å montere en vogn på en skinne som ser ut som den er tynn som en fyrstikk. Men synet bedrar, for i praksis tåler skinnen kanskje en belastning på seks tonn.

Det er helt forståelig at du noen ganger vil dimensjonere ut fra det visuelle, men da blir det ofte ekstremt stort, og da optimaliserer du ikke prisen i forhold til ytelsen.

Tenk økonomisk i alle deler av konstruksjonen

Å velge komponenter som er korrekt dimensjonerte er én måte å finne den optimale balansen mellom pris og ytelse. Men det er like viktig å tenke smart i selve konstruksjonen. Noen ganger kan en alternativ løsning gjøre det mulig å bruke en komponent som oppfyller de samme kravene til en lavere pris.

For eksempel kan en teleskopskinne i noen tilfeller optimaliseres. Vanligvis går de bare i en retning og har en gitt slaglengde. Men bruker du en teleskopskinne som går i begge retninger, kan du nøye deg med en kortere lengde, noe som reduserer kostnaden for komponenten uten at det svekker funksjonaliteten. En slik løsning passer ikke alltid i designet, men det er et eksempel på hvordan en gjennomtenkt konstruksjon kan senke kostnadene.

Les mer om lineærsystemer

Se våre løsninger

 

Kontakt Mads på Rollco

Fortell en venn eller kollega: