2020-11-03

Slik konstruerer du en buet lineær bevegelse på den beste måten

curviline_blog

I de fleste tilfeller skjer en lineær bevegelse i en rett linje mellom to punkter eller i en sirkulær bevegelse. Men enkelte applikasjoner krever en kombinasjon av rettstrekninger og kurver i en buet lineær bevegelse.

Når bruker man en buet lineær bevegelse?

Det finnes selvfølgelig ikke buede lineære bevegelser, men det finnes løsninger som kan få en lineær bevegelse til å svinge. En buet lineær bevegelse består vanligvis av enten ensartede kurver, som en 90 eller 180 graders bøy med rette strekninger, eller en blanding av forskjellige bøyninger, mer som en kurvet linje. Den førstnevnte er ofte brukt i forbindelse med forskjellige typer av presisjonslagrede transportsystemer som transporterer delene ved montering eller kvalitetskontroll. Den andre varianten blir oftest brukt når noe trenger å bli transportert langs en rett linje, men som krever forskjellige bøyninger for å unngå hindringer.

Last ned Skinnføringsguiden

Utfordringer ved buet lineær bevegelse

En av utfordringene ved en buet lineær bevegelse er at vognen må bevege seg både i kurvene og i overgangen til den rette delen av skinnen. Av den grunn bruker man ofte hjul eller ruller for å styre og støtte lasten i buede lineære systemer, noe som ikke krever like glatte overflater som ved bruke av resirkulerende kulelagre.

Oftest skreddersydd løsning 

Når man bruker kulelager i buede lineære systemer, fungerer de best for kurver med stor radius. De er imidlertid det beste alternativet når det kreves høy belastningskapasitet, stivhet og nøyaktighet.

I de fleste tilfeller er en buet lineær bevegelse skreddersydd for en spesiell applikasjon. Å prøve å konstruere den med standarddeler kan være en utfordring fordi det mange ganger er vanskelig å finne deler som passer akkurat den radius som oppstår ved at de har en fast standardradius.

Se produkter for buede systemer

Kontakt Mads på Rollco

Fortell en venn eller kollega: