2024-09-26

Hvordan AI kan forandre Rollco og verden - ifølge vår AI-ekspert Hugo

HugoSe for deg AI så smart at den lager sin egen AI, som igjen blir enda smartere. De skaper så ting, så avanserte at vi mennesker ikke engang kan forestille oss. Ingen umulighet i fremtiden, sier Hugo, Rollcos programvareingeniør, spesialisert på AI. AI er et fag som fasinerer og berører, og som fortsetter å bli en stadig større del av livene våre.  

Hugo, spesialisert seg på AI 

Rollcos siste tilskudd, Hugo, er en nyutdannet sivilingeniør i datateknologi, med spesialisering innen kunstig intelligens. 25 år gammel er han nettopp ferdig med en femårig utdanning ved Høgskolen i Halmstad. I løpet av opplæringen har Hugo blant annet lært hvordan han bygger sin egen AI fra bunnen av. Hugo forteller oss at programmering ikke bare er jobben hans, men også hans største hobby og noe han bruker en stor del av fritiden på.  
Han jobber i Rollco stort sett eksternt da han bor i Varberg, men en uke i måneden jobber han på stedet ved kontoret i Helsingborg. Noe han synes fungerer veldig bra. 

Siden OpenAI lanserte Chat GP i 2022 og AI ble tilgjengelig for den vanlige mannen, kommer mange mennesker i kontakt med AI på en eller annen måte i hverdagen. Bruken av AI kan virke uendelig; smarte søkemotorer, bildegenerering, oversettelsestjenester, taleassistenter og mye mer.  
Kunstig intelligens er et emne som interesserer, fasinerer og noen ganger kan føles skummelt. Vi vil vite mer!   

Smartere produktkonfiguratorer for Rollcos kunder 

En av Hugos oppgaver er å utvikle og implementere Rollcos CAD-konfiguratorer på selskapets nettsider. De skal synkroniseres med hele produktspekteret og med bedriftens forretningssystem.  

– Vi streber hele tiden etter å gjøre våre produkt- og CAD-konfiguratorer smartere, sier Hugo. Akkurat nå jobber vi også med å integrere dem med en kundeportal på

Rollcos nettsider, slik at selskapets kunder på sikt kan få tilgang til priser og leveringstider direkte på nettsiden vår.
 

AI som tegningsanmelder og teknisk rådgiver 

Vi spør Hugo om han kan tenke seg noen øyeblikk hos Rollco som kan bli tilrettelagt av AI i fremtiden? 

– Absolutt, det er det! Å gjøre det enklere for våre kunder å finne den riktige løsningen på nettsiden vår er noe jeg umiddelbart vil tenke på. Rollco har et ganske bredt sortiment, mange lignende produkter. Hva er forskjellen mellom ulike typer skinne typer? Hvordan kan vi veilede kunden? I stedet for å sette et menneske på jobb, kan du trene opp AI til å gjøre dette. Ved å lære en AI å tolke våre kunders innspill, f.eks. belastning, hastighet og miljø, og deretter matche det mot dataene på nettstedet vårt, kan AI foreslå den beste løsningen for kundens behov. 

Kan du programmere en AI til å stille motspørsmål, for å ha en diskusjon med kunden? 

– Ja, men selvfølgelig er det bare fantasien som setter grenser når det kommer til AI, svarer Hugo. 
En annen ting jeg vil tenke på er å gjennomgå tegninger. Bare sjekk for å sikre at ingen mål eller noe annet mangler. I dag utføres denne arbeidsoppgaven ofte manuelt av et menneske og det er en risiko for at det noen ganger går galt. Lærer du en AI å gjøre dette på riktig måte, minimerer du også risikoen for mulige feil, sier Hugo. 

AI som skaper AI som skaper løsninger utover vår forståelse... 

Hvordan tror du AI vil bli brukt i fremtiden? 

– Det er nesten umulig å si, sånn er det med all teknologi. Kanskje er det et verktøy som vil hjelpe oss å skape løsninger og ting som er enda bedre enn i dag. Om noen tiår vil du ikke vite hva som har blitt skapt. AI blir smartere og smartere hele tiden, etter hvert vil den lære å lage sin egen AI. De vil på sin side være så smarte at de skaper nye ting som vi ikke engang kan forstå. Men så har vi gått ganske langt inn i fremtiden, sier Hugo og ler. 

Den største begrensningen for AI i dag er mengden data som er tilgjengelig. AI er ennå ikke på nivået der den kan skape noe som ikke allerede eksisterer. Det trenger alltid et referansepunkt. Når den utvikler seg forbi dette, og blir kreativ på en annen måte, så kan alt skje, sier Hugo og ler igjen. 

Så hva har Chat GPT å si om saken? Vi spurte: Tror du AI vil være i stand til å lage sin egen AI snart? Og fikk svaret; 

"At AI ville skape AI som er radikalt smartere enn menneskelig evne eller forståelse - en slags eksponentiell AI-utvikling - er sannsynligvis lenger ned i linjen. Teknologien har fortsatt begrensninger når det gjelder kreativitet og tenkning «utenfor boksen» fordi dagens AI trenger klare instruksjoner og input.  
Så selv om AI kan hjelpe til med å designe og optimalisere AI-systemer allerede, er vi fortsatt langt fra en situasjon der AI helt autonomt skaper noe som er langt utenfor vår egen kapasitet eller forståelse." 

Fortell en venn eller kollega: