2020-10-13

Fordeler og ulemper ved bruk av ferdige lineærmoduler

Rollco_fordelar-nackdelar_1080

Den som skal konstruere en applikasjon for lineær bevegelse kan enten velge å konstruere alle moduler selv ved hjelp av løse komponenter eller bruke ulike typer ferdige lineærmoduler. Det er fordeler og ulemper med begge, avhengig av forutsetningene til applikasjonen.

Fordeler med ferdige lineærmoduler

Hvis du velger å bruke løse komponenter, må du selv bygge inn driften, noe som allerede er på plass når du kjøper en ferdig lineærmodul. Du får den integrert sammen med lineærføringskomponentene, og ofte er modulen innkapslet, hvilket beskytter komponentene fra støv og skitt. En ferdig lineærmodul er dyrere i innkjøp, men på en annen side er monteringstiden kortere.

En ferdig lineærmodul er også kalibrert fra start, hvilket betyr blant annet at eventuelle parallellitetsproblemer er løst. Dessuten får du ferdige data på hva den klarer, noe som du selv må regne på hvis du bygger den selv. Da alle ferdige moduler har tydelige data og spesifikasjoner, samtidig som du ikke trenger å dimensjonere selv, sparer du tid både i konstruksjonsfasen og ved monteringen. 

Abonner på Rollcos blogg

Fordeler med løse komponenter

Fordelene med løse komponenter er at du kan konstruere din lineærmodul nøyaktig slik du ønsker den. Utvalget av ferdige lineærmoduler er tross alt begrenset. Trenger du en svært krevende løsning, blir det relativt dyrt å bruke ferdige moduler.

En omfattende løsning med ferdige moduler pleier også å ta mye plass. Hvis du velger å selv konstruere den med løse deler, kan du skape en mer kompakt løsning.

Ferdige lineærmoduler er ofte innkapslede, noe som på en måte er en fordel, men også en av ulempene. Da komponentene er innebygde og skjulte, er det vanskelig å se om skitt har trengt inn. I for eksempel treindustrien er sagstøv ødeleggende for lineærmoduler, og derfor er det en fordel å enkelt kunne både inspisere og rengjøre de inngående komponentene.

Se produktene våre

Kontakt Kenneth på Rollco

Fortell en venn eller kollega: