2023-04-12

Er det mulig å snurre en kulebøssing rundt en aksel?

Å spinne en kulebøssing rundt en aksel kan føles naturlig når den er avlastet. Det er imidlertid ikke en god idé da det raskt fører til ødeleggelse av kontaktflatene. 

Glir i stedet for å rulle

Ved første øyekast kan det virke som en ubelastet kulebøssing roterer relativt jevnt rundt en stålaksel. Dette er imidlertid ikke tilfelle, kulene i bøssingen ruller faktisk ikke i det hele tatt under rotasjon, men glir. Dette kan raskt føre til ødeleggelse av lastflatene.

– En liten rotasjon er imidlertid akseptabel, hvis det skyldes installasjonsfeil, sier vår ingeniør Pontus. Men aldri noen kontinuerlig rotasjon da det ødelegger produktene ganske raskt.

Kan jeg momentbelaste kulebøssingen min?

En kulebøssing har ingen forspenning, slik som f.eks. en skinneføringsvogn har. Det er alltid et visst glapp mellom akselen og bøssingen. Prøver man da å momentbelaste kulegjennomføringen vil det bli en kantbelastning på de to ytre kulene som fører til at kulebøssingen går veldig dårlig på akselen. Å bruke en kulebøssing og tilføre moment er derfor ikke en god idé. kulebøssingen skal kun betraktes som en punktstøtte.

Tips fra Pontus

  • Momentbelast aldri til en kulegjennomføring
  • En kulebøssing er ikke laget for en roterende bevegelse

New call-to-action

 

 

Fortell en venn eller kollega: