2022-10-04

Aluminiumstativ, enkle måter for å forbedre monteringsprosessen din

Niclas_montör_Rollco

Det finnes mye man kan gjøre for å effektivisere sin konstruksjon av aluminiumsprofiler. Godt tegneunderlag av rett kvalitet er en viktig faktor for etterfølgende moment i produksjonen. Smarte tilbehør som forenkler monteringen er et annet. Vår montør Niclas forteller mer.


Niclas Hellgren har jobbet som montør på Rollco i flere år. Han kommer daglig i kontakt med aluminiumstativ som Rollco produserer for sine kunder, da oftest i monteringsfasen. Vi passet på å ta noen ord med Niclas for å ta vare på hans kunnskap innen området og spurte om han hadde noen tips angående montering og konstruksjon av aluminiumstativ å dele med oss.

Niclas’ 3 tips til konstruktører (og montører...)

 • FootPlate_SZ0209S_NO

  Bruk alltid fotplate ved montering av fot

  Hva er egentlig en fotplate? En fotplate benyttes når man skal montere en fot på et aluminiumstativ, særlig hvis det er lange gjenger på foten. Den gjør selve monteringen enklere og det blir lettere å justere foten i ettertid.

  – Når man bruker fotplate slipper man å skru i profilen, sier Niclas. Tenk på at den bygger noen ekstra mm i høyde. Du må derfor inkludere den i din tegning allerede fra start, ellers tvinges du til å designe din konstruksjon på nytt når det er tid for å montere. Fotplaten finnes tilgjengelig for tre ulike profilstørrelser, 40x40, 40x80 og 80x80.

 • Tegn profil for profil – spar tid og minimer risikoen for feil

  Ofte kan man se tegninger som viser et komplett aluminiumstativ, en såkalt oversiktstegning. Tegningene har små bobler som beskriver hvert delmoment som skal gjøres, ved siden av hver del. Desto flere deler og moment tegningen inneholder, desto større risiko for feil ved lesing av tegningen i verkstedet.

  Da er det bedre med en tegning som viser profil for profil, altså en tegning for hver del av konstruksjonen som skal bearbeides på noe vis. Det eliminerer risikoen for at operatøren f.eks. tilfeldigvis borer i feil bjelke eller gjør noe annet feil inngrep som fører til at man kanskje må kassere den aktuelle delen.

  – Det stiller høye krav til konstruktøren som tegner, men det lønner seg, mener Niclas. Det gir en ketchupeffekt og øker kvaliteten i alle etterfølgende ledd. En feil som gjøres under f.eks. boring oppdages kanskje ikke før det er tid for sluttmontering, og det kan bli kostbart, både i form av nytt materiale og forsinket leveringstid. Riktig fra start er hva man skal sikte på sier Niclas.

 • Bygg etter CAD-modell i stedet for papirtegning

  – Det kan høres ut som en selvsagt sak, men en papirtegning har bare to dimensjoner, du kan ikke snurre på stativet på en oversiktstegning i papir uansett hvor mye du prøver. Likevel ser man ofte fortsatt 2D, papirtegninger. Hvorfor brukes da fortsatt 2D-tegninger på papir i mange produksjonsprosesser? Vane, tradisjon og motstand mot forandringer er antageligvis noen av årsakene, tror Niclas. Det tar tid å tilpasse seg til nye arbeidsmetoder.

  Særlig når det gjelder større, mer kompliserte stativ kan en 3D-modell på data gjøre det mye enklere for montøren. En 3D-tegning kan man inspisere fra alle hold og kanter. Alle montører på Rollco har utdanning i å lese tegninger og har god evne til å også tolke digitale 3D-tegninger, forteller Niclas.

New call-to-action

Fortell en venn eller kollega: