2021-08-30

Tenk på forhånd når du konstruerer et aluminiumsstativ

Å konstruere et aluminiumsstativ handler først og fremst om å skape en fungerende løsning. Men det handler også om å optimere konstruksjonen slik at monteringen blir enkel og kostnadseffektiv uten å gi avkall på kvaliteten. Våre montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren gir noen tips til deg som er konstruktør.

Montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren

5 tips til hvordan du konstruerer et bedre aluminiumsstativ

Hvilken type forbinder du velger, spordybde på profilen og ulike typer føtter er noen ting du må tenke på når du konstruerer et aluminiumsstativ. Her har vi satt sammen fem tips til hvordan du sørger for at din konstruksjon går fort å montere og fungerer optimalt.

1. Velg rett forbinder

For å koble sammen aluminiumsprofilene finnes det et titalls ulike typer forbindere. Her gjelder det å velge rett, slik at både produksjon og montering blir så enkel som mulig. Når det gjelder platemateriale er sentralforbinder eller en spesialvariant av standardforbinder å foretrekke. Hva man skal velge avhenger av hvilken styrke man vil oppnå.

– Generelt kan man si at en dyrere forbinder ofte gir en kortere bearbeidingstid, sier Henrik. Til slutt blir kostnaden dermed omtrent den samme uansett hvilken forbinder man velger. Et godt råd er derfor å ikke stirre seg blind på prisen.

2. Tommelfingerregler for å måle beskyttelsesglass

En maskinbeskyttelse utgjøres ofte av plastplater som festes enten med festeblokk eller settes direkte i aluminiumsprofilens spor. Ulike system har ulik spordybde, noe som påvirker mål på platen. Hvis det for eksempel er system 5 må man legge til 10 mm til det indre målet på ruten rundt. For system 6 gjelder 15 mm og system 40 gjelder 20 mm.

– Vi bruker også anbefale å velge en glasstykkelse på 5 mm i stedet for 4 mm uansett om du skal spore dem eller bruke blokk, sier Niclas. Det er ingen stor forskjell på tykkelsene, men 5 mm har bedre styrke og ser bedre ut.

Stativ

3. Tenk gjennom valget av føtter

Hvilke føtter man skal velge er ikke noe man bruker å tenke så mye på, men det finnes faktisk grunner til å gjøre det. Det påvirker nemlig monteringstiden

– Vi anbefaler fotplate, for den er betydelig enklere å montere, sier Henrik. Man slipper å gjenge senterhull i aluminiumsprofilen. Som konstruktør tenker man kanskje at det blir billigere uten fotplate, men helheten blir rimeligere. Det går mye raskere å sette på en fotplate ettersom den er ferdiggjenget.

Bestill vårt prøvesett

4. Bruk riktig håndtak

Hvilken type håndtak man velger har også betydning for monteringstiden. Å velge et håndtak med hull i stedet for et gjenget håndtak innebærer at det kan skrues fast utenfra i stedet for bakfra gjennom profilen.

– Det blir en lavere bearbeidningskostnad ettersom vi ellers må sette profilen i en søylebormaskin og lage hull i den, sier Niclas.

Generelt er det mer effektivt å jobbe med åpne profiler og jobbe med spormuttere i stedet for å bearbeide profilen.

– Det blir alltid enklere når man arbeider med systemet slik det er tenkt, sier Henrik. Å dra nytte av alle dets fordeler og la det jobbe for en, heller enn mot en.

5. Justere båndtransportøren

Det siste tipset er litt mer fra montør til montør og handler om justering. Når en båndtransportør leveres er båndene alltid justert inn, men det kan være behov for en ny justering når båndtransportøren er på plass. Underlaget der båndtransportøren plasseres har stor påvirkning og det kan ha skjedd en utstrekking av båndene under transporten. Hvordan dette gjøres avhenger av type drift.

– Hvis det er endedrift så er det ingen finurligheter, da finnes det tre justeringspunkter i hjørnene som justerer inn rullene slik at båndet går rett og fint, forteller Henrik. Ved midtdrift finnes det åtte justeringspunkter og der anbefaler vi at man justerer dem på midten, der båndet går inn i drivrullen. Det gir mest effekt.

Les mer om lineærsystem og aluminiumssystem

Fortell en venn eller kollega: