2022-02-17

Teleskopløsninger i spesialkjøretøy

Brandbil

Mange typer kjøretøy ville ikke ha overlevd uten lineære komponenter som teleskopskinner. De letter håndteringen av bårer i ambulanser, gir nød-personell rask tilgang til utstyret deres og forbedrer ergonomien for mange yrkessjåfører. Teleskopskinnene gir ikke bare jevn funksjonalitet, men bidrar også til å optimalisere, ofte ganske begrensede plasser. Her viser vi et par typiske eksempler på hva teleskopskinnene kan brukes til.

Symbol_teleskop-sits

Justering av sete

Det vanligste bruksområdet for teleskopskinner i kjøretøy er justering av setet. Teleskopskinner fungerer utmerket for å justere setet frem og tilbake eller forlenge setet. Dette er noe som trengs og forekommer i alle typer kjøretøy. Noen ganger er det også behov for å kunne flytte kontrollpaneler og skjermer sideveis – også her er teleskopskinner en god løsning.

Symbol_teleskop-ramp

Rullestolramper og bårer

Teleskopskinner kan også brukes til rullestolramper for kjøretøy som f.eks. transportbiler og akuttbårer i ambulanser. Det finnes teleskopskinner som tåler belastninger på et par tonn og da de ofte er laget av kaldtrukket karbonstål har de svært lang holdbarhet og er stabile med minimal bøyning.

Symbol_teleskop-låda

Hylle- og skuffe-oppbevaring

De fleste typer spesialkjøretøy krever en eller annen form for oppbevaring. Det kan være uttrekkbare skuffer for utstyr i ambulanse, hyller i servicebil eller oppbevaring i campingvogn. Et annet eksempel er sendervogner/OB-busser (opptaksbusser), hvor det stilles store krav til lagring av tungt og kostbart teknisk utstyr som kameraer, miksere, kabler osv. Teleskopskinner gjør det mulig å optimalisere lagringsplassen på trange flater og forbedre ergonomien. Siden du kan trekke ut skuffer og hyller skikkelig, får du også bedre oversikt over hvor ting er.

Symbol_teleskop-dörrar

Skyvedører

Skyvedører og skyvbare luker forekommer både som interiør til ulik type oppbevaring eller som skille mellom rom, og de kan også brukes utvendig til forlengelse av tak, takluker, inspeksjons- eller serviceluker.

Symbol_teleskop-trailer

Uttrekkbare moduler

Ettersom det finnes teleskopskinner som tåler last på et par tonn, kan de også brukes til uttrekkbare moduler på tilhengere som brukes til utstillinger, mobile biblioteker eller blodbusser. Andre eksempler er cateringbiler og foodtrucks med sider som kan åpnes og med uttrekkbare disker og displays. Lastebiler, varebiler og ambulansebiler kan også ha behov for uttrekkbare laste- eller løfteplattformer og vinsjer.

C-rail kit

Gjennomtenkte valg

Design og konstruksjon av spesialkjøretøy krever at du tar gjennomtenkte beslutninger angående komponenter og materialvalg. For enkelte spesialkjøretøy, som utrykningskjøretøy, er det ekstremt viktig at funksjonene alltid fungerer helt etter hensikten, hele døgnet. Så du må dimensjonere helt riktig. Det er ofte spesifikke krav til belastning, vibrasjon og støt. Teleskopskinnene kan brukes både horisontalt og vertikalt. Den vertikale bevegelsen er naturlig nok mer utfordrende og krever en mer gjennomtenkt konstruksjon.

Den omgivende miljøet

Man må også ta hensyn til de omkringliggende faktorer og velge materialer som kan håndtere f.eks. fuktighet, støv eller temperaturendringer hvis komponentene kan bli utsatt for det. Spesielt anleggs- eller servicekjøretøyer er utsatt for skitt, vann og grus. Det er som regel materialvalg og overflatebehandlinger som oppfyller de aller fleste krav.

Uendelige muligheter

Teleskopskinner er også vanlige komponenter på tog, f.eks. til skyvedører eller batteriskuffer. De forekommer også i fly til justering av seter, nakke-, fot- eller armlener, uttrekkbare bord eller skjermer. Antallet mulige bruksområder er som sagt uendelig og kun fantasien setter grenser.

Reference Project Fire Engine

Fortell en venn eller kollega: