2022-04-07

Riktig transportbånd til riktig næringsmiddel

Transportband-kex

I næringsmiddelindustrien er det strenge krav til håndtering og hygiene. Alt som kommer i kontakt med maten skal være beregnet til matproduksjon. Ellers kan materialet overføre stoffer til maten som kan påvirke smak, lukt, holdbarhet og i verste fall også menneskers helse. Transportbaner av ulike slag brukes nesten alltid i en produksjonslinje. Båndtransportørene som kommer i direkte kontakt med maten skal derfor ha et bånd godkjent til matvarer og som også er beregnet på riktig type mat.

Materialvalg

Det finnes et enormt utvalg av materialer og overflateegenskaper og her gjelder det å velge riktig. Hvis produksjonen din håndterer frossen mat, bør du f.eks. vurdere å velge et TPU-belagt bånd som har høy fleksibilitet ved lave temperaturer. Og hvis du har produksjon av bakeriprodukter med klebrige matvarer som f.eks. deig så er et bånd med gode slippegenskaper viktig for å redusere søl. Det finnes også bånd som er overflatebehandlet med TPO (Themoplastic Polyolefin) som er PVC-fri og ikke inneholder ftalater eller halogener. Nedenfor er en oppsummering av de vanligste materialene, deres egenskaper og eksempler på matvarer de egner seg til.

Det er alltid best å rådføre seg med leverandøren din for å finne den riktige kombinasjonen av materialer og overflateegenskaper for ditt spesielle bruksområde. Husk også at i spesielle tilfeller skal hele båndtransportøren være godkjent for mat, noe som kan kreve en annen utforming og et annet materialvalg i tillegg til selve båndet. I mange tilfeller er det tilstrekkelig at transportbåndet er næringsmiddelgodkjent fordi det er komponenten som kommer i direkte kontakt med maten.

Material

Fordeler

Ulemper

Eksempel på matvare

Polyester (PET)

· Meget høy styrke
· Høy dimensjonsstabilitet
· God motstand mot de fleste kjemikalier

· Begrenset elastisitet sammenlignet med polyamid

· Bakverk
· Sjokolade

Polyvinylklorid (PVC) (Næringsmiddel-godkjent variant)

· God kjemikaliebestandighet selv mot klor
· Motstandsdyktig mot varmt vann og damp
· UV-bestandig
· Flammehemmende og antistatiske alternativer
· Kostnadseffektiv

· Lav fleksibilitet ved lave temperaturer
· Begrenset slitestyrke
· Begrenset motstand mot løsemidler, oljer og fett
· Avfallshåndterings-problemer

· Bearbeidet mat
· Fisk
· Kjøtt/fjærfe

Termoplastisk polyuretan (TPU)

· Høy fleksibilitet, selv ved lave temperaturer
· Meget god slitestyrke
· God motstand mot olje og fett
· Luktfri

· Ikke motstandsdyktig mot varmt vann og damp
· Ikke motstandsdyktig mot klor og mange organiske løsemidler

· Frosne matvarer
· Bakverk
· Korn
· Pasta
· Konfekt/sjokolade
· Ost
· Fisk
· Kjøtt/fjærfe

Silikongummi (SI)

· Høy temperatur-bestandighet
· God slippevne
· Høy kjemikaliebestandighet
· God UV-motstand

· Lav strekkfasthet
· Lav slitestyrke

 

· Bakverk
· Sjokolade
· Fryst mat

Linear Applications

Rengjøringsmetoder

De aller fleste bånd som er godkjent til matvarer har god kjemisk bestandighet og tåler de vanligste rengjøringsmidlene. For å være på den sikre siden er det best å lese beltets produktdatablad for egnet rengjøringsmetoder for ulike båndtyper/materialer. Det finnes spesielle antimikrobielle bånd som letter overflater som er vanskelige å rengjøre. Det antimikrobielle tilsetningsstoffet påvirker ikke maten på noen måte.

Tilbehør som effektiviserer

MedbringareDet finnes flere ulike alternativer for båndene som kan effektivisere produksjonen din, f.eks. transportører som gjør at godset kan transporteres feilfritt selv ved stigninger. Bærere er montert på beltet på tvers av kjøreretningen. Det er også mulig å montere kantstøtter langs båndet som sikrer at varer ikke faller av båndtransportøren. Ved valg av tilbehør som bærer eller kantstøtte er det viktig å huske på at disse har samme egenskaper som selve transportbåndet.

C-rail kit

Fortell en venn eller kollega: