2023-12-18

Dreiebenk og fres, hjemmebane for Rollcos maskinfører Annelie

Annelie och Harmid i Rollcos verkstad

Kreativiteten går igjen både i arbeidet med bearbeiding av kuleskruer og aksler, samt i hobbyen hennes, støping i betong. Dreiing og fresing er noen av oppgavene som Annelie har ansvar for til daglig i Rollcos verksted.

Navn: Annelie Jonsson
Alder: 55 år
Posisjon: Maskinfører hos Rollco, Helsingborg
År hos Rollco: 12 år, ansatt siden 2010

Arbeidsoppgaver

Annelie føler seg hjemme i Rollcos maskinpark, hun har jobbet her i 12 år. Da hun begynte i bedriften var det tre ansatte maskinførere, i dag er det totalt seks.

– Vi hadde bare to styrte maskiner på verkstedet da jeg begynte, i dag har vi fem. Det har skjedd mye, sier Annelie.

Arbeidsoppgavene hennes består i drift og programmering av verkstedets dreiebenker og fresemaskiner. I maskinene bearbeides kuleskruer, aksler, ulike typer aluminium med mer, alt etter kundenes ønsker. Det produseres også en rekke komponenter som brukes i produksjonen av Rollcos lineære enheter.

Morsomst

Annelie synes det morsomste med arbeidet hennes er at hun har mye frihet under ansvar. Hun har alltid en kjøreplan å ta utgangspunkt i, men har stor frihet til å planlegge arbeidet selv.

– Jeg liker det, sier Annelie.

Utfordringer i det daglige arbeidet

Annelie og hennes kolleger er avhengig av et fullstendig og riktig tegningsunderlag for å kunne utføre arbeidet sitt. Det kan komme direkte fra kunden eller fra Rollcos tekniske avdeling. Det hender fra tid til annen at det er feil i en tegning, det kan f.eks. mangler noe mål eller toleranse.

– Vi tar aldri sjanser, sier Annelie, som setter sin ære i at jobben er utført riktig. Hvis noe er uklart, er det bare å gå tilbake til selgeren eller vår tekniske avdeling for å avklare.

Operatørene i Annelies avdeling jobber proaktivt og sjekker alltid arbeidet sitt når det er ferdig for å eliminere risikoen for feil og reklamasjoner.

På spørsmål om de har vært sterkt preget av Covid-19 og krigen i Ukraina, sier Annelie at de ikke har merket noen direkte mangel på materialer.

– I hvert fall ikke så veldig mye. Vi har et meget stort lager av både kuleskruer og aksler. Det har nok gjort at vi ikke har blitt like hardt rammet som enkelte andre selskaper, sier hun.

Hva kjennetegner Rollco som selskap?

– At vi skal levere raskt og kunne håndtere hastesaker. Noen ganger fungerer det ikke, men vi vil alltid. Det kan være mange ting rundt som forårsaker det. Folk kan bli syke, f.eks. Vi prøver vanligvis å rotere bemanning, men i noen stillinger går det ikke. Det kreves en viss opplæring for å kunne utføre mye av arbeidet på min avdeling.

– Da har vi alltid kunden i fokus. Det er slik vi vil ha det, alt annet må gå forresten, sier Annelie.

Tegninger og digitalisering

I løpet av Annelies år i yrket har den digitale utviklingen virkelig tatt av. Hun forteller at maskinene i dag er klargjort for å kunne ta imot tegninger direkte i digitalt format.

– Vi er ikke helt i mål ennå, men det er noe vi jobber mot.

Det er en utvikling Annelie møter med litt blandede følelser. Mens hun kan se den økonomiske gevinsten med digitalisering, setter hun pris på å være den som lager programmene til maskinene.

– Det er det som er gøyest, sier hun.

Det beste med å jobbe i Rollco

– Jeg jobber i en ekstremt god arbeidsgruppe. Slik har det ikke alltid vært gjennom årene. Nå kommer vi veldig godt overens i gruppa. Det er gøy å gå på jobb.

Hvis du måtte jobbe, men uten å trenge penger, hvilken jobb ville du valgt?

– Jeg ville nok vært her. Jeg tror det. Jeg ville vært her, men kanskje ikke så mye. Da har jeg kanskje hobbyen min litt mer på halvtid. Hvis jeg vant mye penger, tror jeg ikke jeg ville sluttet å jobbe. Det er det som får deg til å føle deg bra.

Annelie forteller at hun støper i betong på fritiden og har også begynt å støpe lys i det siste.

– Betongen krever at jeg er på verksted, men jeg kan faktisk lage lysene hjemme. Jeg liker det, det er avslappende, sier hun.

Fortell en venn eller kollega: