Et aluminiumstativ er mange ganger å foretrekke foran et av stål, men hva du skal velge avhenger av hvilke krav den endelige applikasjonen stiller. Vi forklarer de store forskjellene mellom aluminium og stål. Senere hører vi hva våre egne konstruktører, som jobber med dette temaet daglig, har å si om saken.
Stål og aluminium, hva er egentlig forskjellen?
Stål er det særklasse vanligste metallet for alle typer konstruksjoner, deretter følger aluminium. Prisen for stål er relativt lav. Velger du derimot rustfritt stål er det som regel dyrere enn aluminium. Stål har høy tetthet og metallet er utsatt for rust. Som konstruksjonsmateriale har aluminium mange fordeler. Tettheten er lav, kun en tredjedel er stål, samtidig som det har høy styrke. Aluminium er veldig enkelt å rengjøre med rengjøringsmiddel, syrer, baser, løsningsmidler og damp. Det fungerer perfekt for miljøer med lav temperatur, da materialet beholder sin utholdenhet og til og med blir enda hardere.
Fordeler med aluminium:
- Lav tetthet, kun en tredjedel av stål.
- Veldig værbestandig, aluminium ruster ikke.
- Vanndamptett.
- Høy styrke, det finnes legeringer som er like sterke som konstruksjonsstål.
- Aluminium er et mykt materiale som er lett å bearbeide.
- Holdbart - 100 prosent resirkulerbart.
- Lav transportvekt.
- Ugiftig og hygienisk.
Når skal man da velge et stålstativ? I korte trekk kan man si at til konstruksjoner som krever høy vekt er stål ofte rett valg. Likedan om det forekommer hardhendt håndtering. Da kreves et stativ som er stivt og stabilt, da er stål for det meste å foretrekke. En del applikasjoner kan t.o.m. kreve at man monterer på ekstra vekter på stativet for at det skal bli tilstrekkelig stabilt.
Fra konstruktørens synsvinkel – fleksibilitet er en vinner
Vi snakket med Rollcos konstruktører som daglig jobber med å designe aluminiumstativ, for å høre hva de hadde å si om aluminium- kontra stålstativ. Et aluminiumstativ er bygget opp av profiler som har faste spor, og det monteres enkelt sammen med hjelp av ulike typer koblinger. Du kan enkelt flytte på en kobling for å endre på konstruksjonen. Dette gjør det til et ekstremt fleksibelt system. Aluminiumsprofilene holder høy presisjon og er dessuten helt rake helt fra begynnelsen, noe som er en stor fordel.
Å bygge et stålstativ inkluderer moment som sveising, planing av stålbjelkene og lakkering. På grunn av de mange ulike momentene blir leveringstiden ofte lang, fordi delene må sendes avgårde til ulike eksterne underentreprenører. Dette påvirker også prisbildet, som blir høyere. Fordi stålbjelker ikke har noen hull eller noen festeflate kreves det manuelle inngrep for å koble til f.eks. sensorer eller strøm. Her vinner aluminiumsprofiler med sine spor som gjør det enkelt å montere på diverse tilbehør.
Stort utvalg av tilbehør
Til et aluminiumstativ finner du mange ferdige tilbehør som er klare til bruk. Det finnes et stort utvalg av ferdige deler, slik som hjul, føtter, gangjern, håndtak, m.m.
– Om du er i designfasen og trenger å bygge en prototypemaskin er det veldig smart å benytte aluminiumsprofiler, sier Rollcos konstruktør. Du kan da enkelt justere og bygge til i ettertid, hvis du føler at du må bygge ut eller endre på din konstruksjon.
Enkel montering av aluminiumsprofiler med hjelp av koblinger.