Når du skal bygge en aluminiumskonstruksjon er det lett å bli forvirret når du skal velge forbindere. Hvilken passer egentlig til hva, og hvilke fordeler og ulemper har de? Vi ba vår svenske kollega David Hirvonen om å svare på spørsmålene.
Fire typer forbindere til aluminiumskonstruksjonen
Det finnes litt ulike varianter av forbindere, men her fokuserer vi på de fire vanligste: Standard, Sentral, Universal og Automatisk.
– De har alle sine fordeler og ulemper, avhengig av hva som er hensikten med din aluminiumskonstruksjon og hvilket budsjett du har, sier David.
Standardforbinderen er enkel
– Det her er en av de vanligste forbinderne. Den er dessuten en av de enkleste og sterkeste. Ettersom den er skjult i sporet er den godt egnet hvis du planlegger å sette i noen form for platemateriale. Den motstår tunge vibrasjoner og brukes derfor ofte til å bygge rammer eller stammer til maskiner. Ulempen er at den krever at du bearbeider aluminiumsprofilen ettersom du må ta på hull og gjenger. Den klarer dessuten kun rette vinkler.
Sentralforbinder er diskret men vibrasjonsfølsom
– Nøyaktig som standardforbinderen er sentralforbinderen enkel. Den egner seg godt til for eksempel maskinbeskyttelse ettersom det er lett å sette inn platemateriale rundt omkring. Dessuten er den helt skjult, noe som gjør den til et bra valg hvis man har profiler med dekte sider og vil at sluttresultatet skal bli glatt og fint.
En fordel sammenlignet med standardforbinderen er at den ikke er helt fiksert.
– Sentralforbinderen krever kun bearbeiding av den ene aluminiumsprofilen og kan dermed delvis justeres i ettertid.
Prismessig ligger den mellom standardforbinderen og universalforbinderen.
– Ulempen med sentralforbinderen er at den ikke klarer tyngre belastninger og at den er mer følsom for vibrasjoner. Den passer bra til maskinbeskyttelse og klarer å ta opp de krefter som beskyttelsen kan tenkes å bli utsatt for, men fungerer dårligere i applikasjoner der det oppstår vibrasjoner.
Universalforbinderen er sterk
– Universal er den absolutt sterkeste forbinderen. Den brukes ofte til stativ av ulike typer og klarer tunge forflytninger. Det gjør at den er best egnet når du skal bygge en aluminiumskonstruksjon med hengende last. Også universalforbinderen krever bearbeiding, men kun i en av profilene. Den er lett å montere og brukes alltid i par, ellers risikerer den å bli brutt.
Automatisk forbinder er fleksibel
– Fordelen med den automatiske forbinderen er at det ikke kreves noen bearbeiding av profilen. Alt som behøves for montering er to unbrakonøkler. Det går raskt og enkelt, noe som gjør det smidig, for eksempel når du bygger en aluminiumskonstruksjon ute på plass. Den er også et egnet valg hvis du skal bygge ut noe på en allerede eksisterende profil.
Mange ganger brukes den som et komplement til de andre forbinderne ettersom den er noe dyrere. Den fremste fordelen er dog fleksibiliteten.
– Hvis du for eksempel begynner å bygge en arbeidsbenk, men ikke er riktig klar over hvordan den skal se ut så kan du endre i etterhånd. I og med at du ikke bearbeider profilene behøver du ikke begynne på nytt fra begynnelsen hvis du vil endre på konstruksjonen underveis.